Salta és Északnyugat-Argentína kanyonjai

Salta az elfogadott álláspont szerint a legszebb argentin város. Bár a havazás a Mendozába vezető utat elzárta, még egyszer utoljára visszatértem Argentínába, hogy a saját szememmel láthassam. Kihagyhatatlan élmény az itt található archeológiai múzeum az inka gyermekek múmiáival, amelyek a világ legjobb állapotban megőrzött múmiái. A várostól északra és délre található kanyonok színes sziklaformációi is nagyon látványosak.

Legutóbb ott fejeztem be, hogy az időjárás beleszólt a terveimbe, és változtatni kellett az útirányon. Az új cél messze észak felé volt, San Pedro de Atacama. Nem álltam meg azonban itt, mert mindenről mégsem akartam lemondani. Egyetlen itt töltött éjszaka után tovább indultam Salta felé. Még egyszer utoljára visszatértem Argentínába.

Salta katedrális
A katedrális a főtéren

Salta, a gyönyörű

Saltát Argentína legszebb nagyvárosának tartják. Szokták úgy is emlegetni, hogy Salta, La Linda, vagyis Salta, a gyönyörű. A belvárosra ez igaz is. Mint minden argentin városban, itt is van egy főtér, amit minden oldalról gyönyörű épületek vesznek körbe. A város gyöngyszeme, a San Francisco templom egy pár utcával arrébb található. Élénk színekre festett, már-már hivalkodó, este pedig ki van világítva, és ilyenkor még szebb látványt nyújt.

San Francisco templom, Salta
San Francisco templom
San Francisco templom esti kivilágításban, Salta
A San Francisco templom esti kivilágításban
San Francisco templom belülről, Salta
A San Francisco templom belülről

Inka gyermekek múmiái

Salta azonban nem csak az épületei miatt híres. A tér nyugati oldalán található épület ad otthont a Museo de Arqueología de Alta Montana-nak (MAAM), azaz a magashegyi archeológiai múzeumnak. Ez az itt élő őslakos népek életét mutatja be, és nagy hangsúlyt fektet az Inka Birodalomra, ami a spanyolok érkezése előtt élte fénykorát. A gyarmatosítók érkezése előtt a mai Kolumbia, Ecuador, Bolívia, Peru, Chile egy része és Argentína északnyugati része tartozott a birodalom fennhatósága alá. Az itt élő kollák, csakúgy, mint a többi őslakos népcsoport, szoros kapcsolatot ápoltak a természettel, és bizonyos dolgoknak természetfeletti erőt tulajdonítottak.

Így volt ez a hegyekkel és vulkánokkal is, amiket nagy tiszteletben tartottak. Az egyik legfontosabb a 6723 m magas Llullaillaco az argentin-chilei határon, ami a második legmagasabb aktív vulkán. A lábától a csúcsáig több régészeti lelőhelyet is feltártak. 1999-ben nagy szenzáció volt, amikor a csúcs közelében találták meg három inka gyermek, egy hatéves fiú (El niño), egy hétéves lány (La niña del rayo – a villám lánya), és egy 15 éves lány (La doncella – a szűz) tökéletes állapotban fennmaradt múmiáját. A múzeum fő látványosságai ezek a múmiák. Annyira vigyáznak rájuk, hogy egyszerre mindig csak egy látható, a másik kettőre addig gondosan vigyáznak, hogy minél tovább megmaradjanak. Én a kislányt láthattam.

Az inka emberáldozatokról

Az Inka Birodalom fénykorában egyébként négy tartományból (suyu) állt. Az itteni terület volt Kollasuyu. Az inkák – a spanyolokkal ellentétben – nem igázták le a meghódított területeket, hanem bizonyos fokú együttműködésre törekedtek. Az adók befizetése után a területeknek bizonyos fokú autonómiát is biztosítottak. A birodalom egyben tartása érdekében mind a négy tartományból választottak ki nemesi származású fiatalokat, akiket aztán évente egyszer a birodalom középpontjában összeházasítottak, ezzel is erősítve az egyes tartományok közötti kapcsolatot. Ezekhez kapcsolódhattak az emberáldozatok is, mint a három gyermek áldozata. Őket egyébként nemesi családokból választották. Az áldozat előtt a gyermekeket szépen felöltöztették, majd sörrel vagy egyéb anyaggal elkábították, felvitték a hegyre, és hagyták őket megfagyni.

Quebrada de las Conchas

Salta környéke nem csak régészeti lelőhelyekben bővelkedik, hanem természeti látnivalókban is. Déli és északi irányban is indul egy-egy kanyon, ami változatos színű és formájú sziklaformációkkal kecsegtet. A dél felé induló szurdokvölgy a Quebrada de las Conchas. A főút a völgyben vezet, és helyenként táblák jelzik, hol érdemes megállni és egy kisebb sétát tenni. Mivel saját autóm nincs, csak szervezett túra keretein belül tudtam megnézni ezeket a helyeket.

Quebrada de las Conchas kanyon
Quebrada de las Conchas kanyon

Változatos sziklaalakzatok

A mikrobuszunk a legfontosabb helyek mellett megállt, ahol kaptunk 15 percet fényképezni, aztán mentünk tovább a következő megállóig. Mindegyik helynek van valami fantázianeve, mint a Garganta del Diablo, El Anfiteatro, Tres Marias, Titanic, Castillo (kastély), El Sapo (varangy), és nevüket nyilván az alakjukról kapták. Sajnos nekem ez a nézelődés elég futószalagszerűnek tűnt, és nem is álltunk meg mindenhol, ahol a többi csoport. Az élményt csak emelte a buenos airesi nyugdíjas különítmény, akik közül az egyik nő folyamatos rikácsolásával keserítette a többiek életét.

Garganta del Diablo
Garganta del Diablo

A két szurdokvölgy még egy dologról nevezetes. Itt forgatták a Wild Tales című film jeleneteit (valójában öt, egymástól független rövid történet csokorba szedve). Az egyik jellegzetes színhely egy sárga híd, amit mi is láthattunk.

Az Eszeveszett Mesék című filmben látott sárga híd a Quebrada de las Conchas kanyonban
Itt forgatták az Eszeveszett Mesék (Wild Tales) egyik történetét

A torrontés bor

Errefelé elég magas a napsütéses órák száma, így Mendoza mellett ez a vidék is jelentős argentin bortermelő vidék. Jellegzetes szőlőjük a torrontés, amiből édes fehérbort készítenek. Utunk egy borászatba vezetett, ahol a torrontésen kívül egy vörösbort is megkóstolhattunk (mindössze ezt a kettőt), majd természetesen lehetett vásárolni is.

Torrontés borkóstoló a borászatban
Borkóstoló a borászatban

A borkóstoló után Salta felé vettük az irányt. Megálltunk még egy pár helyen fényképezni, majd sötétedés körül érkeztünk vissza a városba. A nap végére a busz is tele lett azokkal a szatyrokkal, amiket társaságunk nő tagjai a különböző helyszíneken vásároltak össze.

Quebrada de Humahuaca

A másik népszerű kanyon a Saltától északi irányban induló Quebrada de Humahuaca. A kanyon bejárata Jujuy tartomány fővárosánál, San Salvador de Jujuynál található. Néhány óra buszozás után az első pihenőt Volcán település kézművespiacánál tartottuk. Ezután következett az első igazi látványosság, Purmamarca. A város mellett található a Cerro de los Siete Colores, azaz a Hétszínű-hegy. Itt a rövid szabadidő alatt találtam egy dombot, amire a tulajdonos néni némi jelképes összegű belépő ellenében felengedett. Innen nagyszerű kilátás nyílt a színes sziklákra és a városra is.

Cerro de los Siete Colores, azaz a Hétszínű-hegy Pumamarca mellett
Cerro de los Siete Colores, azaz a Hétszínű-hegy

Flamingószárnyú angyalok

Purmamarca után folytattuk utunkat észak felé a völgyben. Egy ponton kereszteztük a Ráktérítőt, amit külön tábla jelez. Ez az a földrajzi szélesség, ahol a napsugarak merőlegesen érik el a földfelszínt. Itt nem álltunk meg, a következő látványosság Uquia temploma volt. Itt található néhány furcsa angyalt ábrázoló festmény. A spanyolok az őslakosokat kérték meg, hogy fessenek angyalokat a templomhoz. Nekik azonban fogalmuk sem volt, hogy néz ki egy angyal, ezért a spanyolok segítségét kérték. Ők azt mondták, az angyalok olyanok, mint mi, csak szárnyaik is vannak. A végeredmény több olyan festmény lett, amin spanyol katona látható páncélban és fegyverrel, flamingószárnyakkal.

Hagyományos kerámiakészítők

Ezután egy fazekasműhelynél álltunk meg. Itt láthattunk, hogy készülnek a különféle edények. Kettő perc leforgása alatt az egyik mester megformázott egy vázát, egy poharat és egy tárolóedényt, amihez a tetőt külön készítette el, és mégis pontosan illeszkedett. Ezután megnézhettük a kemencéket is, ahol azt is elmondták, hogy a fekete kerámiák úgy kapják színűket, hogy a füstöt visszavezetik az égéstérbe. Természetesen itt is lehetett vásárolni. Ezek a kerámiák nagyon tetszettek, szívesen vettem volna, de nem lett volna hova tenni, és a hátizsákban úgysem élték volna túl az utazás viszontagságait. Az edényeken kívül volt itt egyébként rengeteg maszk is, valamint fonott kosarak és egyéb más csecsebecse.

Fazekas edényt formáz a Quebrada de Humahuaca kanyon fazekasműhelyében
Pár perc alatt elkészül az edény
A fazekasműhely égetőkemencéi
A fazekasműhely égetőkemencéi
Hatalmas ajándékbolt a fazekasműhelynél
Hatalmas ajándékboltban lehet megvenni a fazekasműhelyben készített kerámiákat

Az épület mögött lámákat is tartottak, amiket meg is lehetett simogatni. Hihetetlen vastag prémjük van, több centiméteres is lehet. Velünk viszonylag barátságosak voltak, bár kicsit tartózkodóak, az egyik viszont váratlanul leköpte a másikat. Szóval nem árt az óvatosság.

Humahuaca

A legtávolabbi állomás Humahuaca volt. Meglepődtem, amikor megtudtam, hogy itt, a sziklák és a kaktuszok között, vályogházakban 40000 ember él. A városnak nagyon szép a főtere. Van itt egy óratorony, aminek a falait hófehérre festették, valamint egy katedrális is. Van a városban egy apró múzeum, ahol a régi kerámiákon és használati tárgyakon kívül látható három múmia is. Ezeken kívül egyébként a kiállított tárgyakat nem védte semmi, egyszerű csavarozós fémpolcokra voltak kipakolva.

Humahuaca egyszerű házai a kanyon mélyén
Humahuaca egyszerű házai a kanyon mélyén
Hófehérre festett óratorony, Humahuaca, Argentína
A hófehérre festett óratorony
Óriás kaktuszok a harangtorony mellett a felszabadulási emlékműnél, Humahuaca, Argentína
Óriás kaktuszok a harangtorony mellett a felszabadulási emlékműnél

Pukará de Tilcara romjai

Visszafelé ugyanazon az úton jöttünk, mint odafelé, de azért maradt még egy-két látnivaló. Tilcara mellett található a Pukará de Tilcara, ami valójában nem erőd, csak egy város, viszont valóban jól védhető helyen van. A dombról, ahol épült, az egész völgy minden irányban belátható. A régi műhelyekből és házakból elég sokat újjáépítettek, viszont elég nagy rombolást is véghez vittek. A feltáró régészek emlékére állítottak itt egy piramist, és ezzel, valamint az építkezéshez szükséges úttal rengetek maradványt megsemmisítettek.

Quebrada de Humahuaca kanyon Pukará de Tilcara dombjának tetejéről
Az egész völgyet belátni Pukará de Tilcarából
Helyreállított épületek Pukará de Tilcarában
Helyreállított épületek Pukará de Tilcarában

A Festő Palettája

Utolsó megállónk Maimará mellett volt, ahol már csak néhány fényképre volt lehetőségünk. A hegyek itt is mindenféle színekben pompáznak. Ez a La Paleta del Pintor (a festő palettája) nevet kapta.

A La Paleta del Pintor (a festő palettája) színes hegyek, Maimará, Argentína
La Paleta del Pintor

Mondanom sem kell, hogy ez a nap sokkal kellemesebb volt, mint az előző.

Az utolsó napot Saltában töltöttem. Salta mellett is van egy domb, amire fel lehet menni, hogy a város látképében gyönyörködhessünk. Van felvonó is, de én inkább az 1170 lépcsőfokot választottam. Felfelé Krisztus stációit láthatjuk, talán biztatásképp, hogy ő is szenvedett.

Salta látképe a San Bernardo-hegy csúcsáról
Salta látképe a San Bernardo-hegy csúcsáról

Akkor még azt hittem, hogy ez lesz az utolsó nap Saltában. Az időjárás azonban megint közbeszólt. Nem fogjátok kitalálni: a Paso de Jama, a 4200 méter magasságban vezető hágó, amin át San Pedroból érkeztem, le volt zárva. Ugyan az Atacama-sivatag a Föld legszárazabb helye, a környező hegyek viszont nem. A hágót mély hótakaró fedte. Ez alkalommal nem hezitáltam annyit, mint Santiagoban. Irány Bolívia!

5 Thoughts to “Salta és Északnyugat-Argentína kanyonjai”

  1. virgo

    végre egy post, ami megemlíti a kaktuszokat. Jó pár növényem van Salta környékéről, még Uquiából is. Salta egyébként ismert kaktuszos élőhely, jó pár faj lelőhelye.

  2. Inka Kék Túra

    @virgo: Hmmm, most, hogy így mondod, többet is írhattam volna róluk. Akkor egy kis kiegészítés.

    Ezek az óriási kaktuszok sokfelé megtalálhatók errefelé. A chilei-argentin határnak mindkét oldala elég hasonló a földrajzi adottságokat tekintve. Nem meglepő, hogy az élővilág is szinte ugyanaz. San Pedro de Atacama-ban is lehetett látni, és a két várost összekötő hágóban (amit jól lezártak) is végig ott voltak, kivéve talán a legmagasabb részeket.

    Saltából indul egy túra Cachi felé, aminek fő látványossága a kaktuszos nemzeti park, de erről nem írtam, mert ott nem voltam.

    Fa hiányában a kaktuszokat több célra hasznosítják, pl. építőanyagnak. A tilcarai házak tetejét is ebből készítették, de sokfelé látni kerítésnek. Használati tárgyakat is készítenek belőle, a piacokon lehetett kapni.

  3. virgo

    Nem csak azok a nagy oszlopkaktuszok vannak, bár azokat nyilván könnyebb észrevenni. Vannak kisebb gömbkaktuszok is.

  4. zol6

    Hola Esteban!

    Esperamos que todo esté bien contigo. Estamos todos en la clase de español. Estamos leyendo tu blog. Cuidado con los cactus. Pensamos mucho en ti. Que sigas teniendo un buen viaje.

    Tus compañeros de EPAM.

  5. Inka Kék Túra

    @zol6: Muchas gracias! Lo siento por responder tan tarde. He estado ocupado recientemente. Todo lo mejor para todos ustedes!

Leave a Comment