Két hátizsák. Kilenc hónap. Átszelni Dél-Amerikát a Tűzföldtől a Karib-tengerig.

Vajon milyen lehet majdnem egy teljes éven át egyedül utazni ezen a távoli, és legtöbbünk számára még mindig misztikus kontinensen?

11 évvel ezelőtt úgy döntöttem, itt az ideje, hogy valóra váltsam az álmomat. Jelentkeztem egy útra Machu Picchuba. Sajnos ez végül nem indult, az álom pedig álom maradt. Közben egyre csak teltek az évek, de Machu Picchuhoz még mindig csak gondolatban jutottam el. Az egyik barátom noszogatásának köszönhetően kitűztem magamnak egy dátumot. Nyitottam egy táblázatot, és elkezdtem beleírni, hogy merre akarok menni. Az egyszeri utazás helyett viszont valami egészen más kerekedett ki. Az eltelt évek alatt megismerkedtem a backpacker, vagyis hátizsákos utazási formával, ami egyben létforma is, és úgy döntöttem, kipróbálom. Végül vettem egy egy irányba szóló repülőjegyet Buenos Airesbe. „A többi már történelem”, ahogy szokták mondani.

Az előadásból megtudhatjuk, milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy hátizsákos utazónak, azaz backpackernek, és mégis miért éri meg vállalni a kényelmetlenségeket. Nem titok: valóban egyedülálló élményeket csak az utazási irodák ajánlatain túllépve lehet gyűjteni.

Ezekből a helyenként vicces, helyenként elgondolkodtató kalandokból szemezgetünk, miközben csodálatos képeket nézhetünk Dél-Amerika lenyűgöző tájairól. Lesz itt Patagónia, az Atacama-sivatag az Andok magasföldjein, kalandos hajózás az Amazonason, túrázás az esőerdőben, Choquequirao inka romjai, amik még Machu Picchunál is nagyobb élményt nyújtanak, és még sok más.

A kilenc hónap alatt történtekből nehéz kiválasztani a legjobbakat. Sok vicces, tanulságos vagy elgondolkodtató történetet hallhatunk, és ezeken keresztül mindazt, amire ez az alternatív utazási mód tanítja az embert. Egy biztos: érdemes legyőzni félelmeinket, és nekivágni egy ilyen kalandnak, mert az eredmény rengeteg tapasztalat és egy valóban egész életre szóló élmény lesz.

Ízelítő az előadásból: