Mi is az a Revolut?

Revolut bankkártya

Röviden megfogalmazva: egy olyan – teljesen ingyenes – bankkártya és mögötte egy virtuális számla, amelyről tetszőleges pénznemben lehet fizetni a hagyományos (és igen kedvezőtlen) banki átváltási költségek nélkül. Nincs több árfolyamveszteség és átváltási jutalék! A Revolut mindenkinek nélkülözhetetlen, aki külföldre utazik.

Aki már tudja, hogy mi ez, csak nyomja meg a nyombot! Aki még hezitál, olvasson tovább!

Hogyan működik?

A Revolutnál online lehet számlát nyitni és egy dombornyomott Mastercard betéti kártyát igényelni, mindezt teljesen ingyen. A számlához egy-egy valódi euró és angol font alapú számlaszám is tartozik, ahova bárhonnan lehet pénzt utalni.

És most jön a lényeg: májusban nagy hír volt, hogy a Revolut végre-valahára lehetővé tette a forint alapú bankkártyás feltöltést! Ezzel elhárult az az akadály, hogy a Revolut számlára magyar számláról csak meglehetősen drága nemzetközi átutalással lehetett pénzt feltölteni. A bankkártyás fizetés bolti vásárlásnak minősül, és így teljesen ingyenes.*

*Ebben változások vannak; lásd a Frissítések fejezetet.

Feltöltés után hogyan használható:

 • Standard csomag választása esetén nincs számlavezetési díj és éves kártyadíj.
 • A számlán (számlákon) 26 pénznemben tartható pénz. Minden feltöltést, átváltást, limitmódosítást és egyéb tranzakciót a Revolut mobilalkalmazásban lehet elvégezni. Az átváltás az aktuális bankközi deviza középárfolyamon történik.
 • Hétvégén az átváltás többe kerül, ezért érdemes előre tervezni és hétköznap előre átváltani a szükséges összeget.
 • Az ingyenes változatban a havi készpénzfelvétel is ingyenes 75e Ft értékhatárig. A limit átlépése után 0,2% jutalékot vonnak le.
 • Külföldi ATM-ből egyszerűen lehet felvenni pénzt az adott ország valutájában. Az ATM-nél az ország valutáját kell választani, és az átváltást a Revolutra bízni (ha nincs előre átváltva).
 • Az applikációban ingyenesen lehet Revolut számlák között pénzt küldeni, vagy fizetési linket küldeni tetszőleges személynek.

Mennyit pénzt veszítek Revolut nélkül?

Sokat. Nagyon sokat.

Az alapvető probléma, hogy a pénzváltók és a bankok a bankközi deviza árfolyam (középárfolyamnak szokták mondani, de az helytelen, mivel csak egy devizaárfolyam van) helyett a valuta eladási árfolyammal számolnak, ami mindig több. És a baj itt még nem ér véget.

Átváltási költségek

Vegyük a legegyszerűbb esetet, az utcai pénzváltót. Veszünk eurót, valuta eladási árfolyamon, amivel már eleve rosszul jártunk. Ehhez viszont még hozzáadódik a pénzváltó jutaléka, amely ráadásul az átváltott összeggel együtt növekszik, és ömagában akár többezer forint is lehet.

Hagyományos bankkártya esetén sem jobb a helyzet. Itt ugyan nincs kezelési költség, van viszont dupla árfolyamveszteség. Minden kártyához tartozik ugyanis egy elszámoló deviza (a számlavezető banktól lehet megtudni), ami mindig euró vagy dollár. Harmadik ország esetén a következő történik: a bank a vásárlás összegét először a saját valuta eladási árfolyamán átváltja az elszámoló devizára (1. veszteség), majd innen szintén (euró vagy dollár) valuta eladási árfolyamon átváltja forintra (2. veszteség).

Ehhez nem is kell túlságosan messzire utazni. Látható, hogy egy londoni vakáció esetén először egy GBP-EUR konverzió történik, majd egy EUR-HUF konverzió, ráadásul mindkettő egy elég kedvezőtlen árfolyamon.

Frissítések

Feltöltés átutalással

Korábban csak két, egy euró- és egy angolfont-alapú fizikai számla tartozott a Revolut fiókhoz. 2019 májusban azonban a cég egy magyar, forintalapú bankszámlaszámot is elérhetővé tett. Most már erre a számlára is lehet utalni, így akár feltöltésre, akár másoktól való pénz fogadására is használhatjuk.

Fontos: A magyar bankszámla egy gyűjtőszámla, vagyis mindenkinek a pénze erre az egy számlára érkezik be. Ahhoz, hogy a pénz rendben megérkezzen, a közleményben feltétlenül fel kell tüntetni az egyedi referenciaszámunkat. Ezt a főképernyőn állva a következőképp találhatjuk meg:

 • A nyitó képernyőn – amennyiben nem az van kiválasztva – virtuális számláink közül válasszuk ki a forint számlát.
 • Bökjünk az egyenleg mellett látható magyar zászlóra.
 • Itt találjuk a kedvezményezett adatait (ez maga a Revolut), a számlaszámot, és lilás színnel kiemelve az egyedi referenciaszámunkat. Az átutalás közleményében ezt a számot kell mindenképp megadni.

Feltöltés: vásárlás vagy készpénzfelvétel?

A magyar számlaszám bevezetése előtt a bankkártyás feltöltés volt az egyetlen költséghatékony opció. A feltöltés vásárlásnak minősült, ennek megfelelően a feltöltés után a kártyát kibocsátó bank nem számolt fel díjat (ingyenes volt), valamint hitelkártya esetében még részleges kamatmentesség és esetleg visszatérítés vagy egyéb kedvezmény is járt hozzá.

2020 januárjában A Revolut a feltöltés kereskedői kódját (MCC) megváltoztatta. (A bankok ez alapján döntik el, hogy például mely tranzakciók után és mekkora visszatérítést adnak.) Mit jelent ez a gyakorlatban? Leginkább akkor lehet probléma, ha a feltöltéshez hitelkártyát használtunk. Nehogy egyszerű legyen a helyzet, ez a kártyakibocsátó bankunktól függ.

 • Aki hitelkártyát használ, bizonyára tisztában van azzal, hogy az erről való készpénzfelvétel több ezer forintba is kerül. Mivel ez mégsem ugyanaz a kód, mint a tényleges készpénzfelvétel, mégsem kerül pénzbe.
 • Ugyanez a készpénzfelvétel (a vásárlással ellentétben) a tranzakció időpontjától kezdve, azonnal kamatozik.
 • Tehát: mivel ez egy speciális kód, díj szempontjából vásárlás, kamatozás szempontjából készpénzfelvétel, napi limit szempontjából megint vásárlás… kicsit kaotikus a történet.

A lényeg: betéti kártyáról való feltöltéssel nem nagyon hibázhatunk, mivel ilyenkor a saját meglevő pénzünket költjük (kamatról beszélni értelmetlen volna). Hitelkártya esetén pedig érdemes előre egyeztetni a bankunkkal, hogy Revolut feltöltés esetén milyen költségekre kell számítanunk.

Fórumokban való kutakodás után az alábbiakat lehet találni:

 • Készpénzfelvételnek minősül: Erste Bank, K&H Visa kártyák
 • Vásárlásnak minősül: Budapest Bank, CIB, OTP, Erste betéti kártyák, MKB, K&H Mastercard kártyák, Raiffeisen, Unicredit, Cetelem, Magnet, Gránit

[A Revolut egy Nagy-Brittaniában bejegyzett cég, amely valódi banki licenccel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy minden bankra vonatkozó törvényt és szabályozást be kell tartaniuk, mint például a pénzmosás megelőzésére vonatkozó előírások.]