Revolut - minden tekintetben jobb számla

Röviden megfogalmazva: egy olyan – teljesen ingyenes – bankkártya és mögötte egy virtuális számla, amelyről tetszőleges pénznemben lehet fizetni a hagyományos (és igen kedvezőtlen) banki átváltási költségek nélkül. Nincs több árfolyamveszteség és átváltási jutalék! A Revolut mindenkinek nélkülözhetetlen, aki külföldre utazik.

Aki már tudja, hogy mi ez, csak nyomja meg a gombot! Aki még hezitál, olvasson tovább.

Hogyan működik?

A Revolutnál online lehet számlát nyitni és egy dombornyomott Mastercard betéti kártyát igényelni, mindezt teljesen ingyen. A számlához egy-egy valódi euró és angol font alapú számlaszám is tartozik, ahova bárhonnan lehet pénzt utalni.

És most jön a lényeg: májusban nagy hír volt, hogy a Revolut végre-valahára lehetővé tette a forint alapú bankkártyás feltöltést! Ezzel elhárult az az akadály, hogy a Revolut számlára magyar számláról csak meglehetősen drága nemzetközi átutalással lehetett pénzt feltölteni. A bankkártyás fizetés bolti vásárlásnak minősül, és így teljesen ingyenes.

Feltöltés után hogyan használható:

  • Standard csomag választása esetén nincs számlavezetési díj és éves kártyadíj.
  • A számlán (számlákon) 26 pénznemben tartható pénz. Minden feltöltést, átváltást, limitmódosítást és egyéb tranzakciót a Revolut mobilalkalmazásban lehet elvégezni. Az átváltás az aktuális bankközi deviza középárfolyamon történik.
  • Hétvégén az átváltás többe kerül, ezért érdemes előre tervezni és hétköznap előre átváltani a szükséges összeget.
  • Az ingyenes változatban a havi készpénzfelvétel is ingyenes 75e Ft értékhatárig. A limit átlépése után 0,2% jutalékot vonnak le.
  • Külföldi ATM-ből egyszerűen lehet felvenni pénzt az adott ország valutájában. Az ATM-nél az ország valutáját kell választani, és az átváltást a Revolutra bízni (ha nincs előre átváltva).
  • Az applikációban ingyenesen lehet Revolut számlák között pénzt küldeni, vagy fizetési linket küldeni tetszőleges személynek.

Mennyit pénzt veszítek Revolut nélkül?

Sokat. Nagyon sokat.

Az alapvető probléma, hogy a pénzváltók és a bankok a bankközi deviza árfolyam (középárfolyamnak szokták mondani, de az helytelen, mivel csak egy devizaárfolyam van) helyett a valuta eladási árfolyammal számolnak, ami mindig több. És a baj itt még nem ér véget.

Átváltási költségek

Vegyük a legegyszerűbb esetet, az utcai pénzváltót. Veszünk eurót, valuta eladási árfolyamon, amivel már eleve rosszul jártunk. Ehhez viszont még hozzáadódik a pénzváltó jutaléka, amely ráadásul az átváltott összeggel együtt növekszik, és ömagában akár többezer forint is lehet.

Hagyományos bankkártya esetén sem jobb a helyzet. Itt ugyan nincs kezelési költség, van viszont dupla árfolyamveszteség. Minden kártyához tartozik ugyanis egy elszámoló deviza (a számlavezető banktól lehet megtudni), ami mindig euró vagy dollár. Harmadik ország esetén a következő történik: a bank a vásárlás összegét először a saját valuta eladási árfolyamán átváltja az elszámoló devizára (1. veszteség), majd innen szintén (euró vagy dollár) valuta eladási árfolyamon átváltja forintra (2. veszteség).

Ehhez nem is kell túlságosan messzire utazni. Látható, hogy egy londoni vakáció esetén először egy GBP-EUR konverzió történik, majd egy EUR-HUF konverzió, ráadásul mindkettő egy elég kedvezőtlen árfolyamon.

[A Revolut egy Nagy-Brittaniában bejegyzett cég, amely valódi banki licenccel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy minden bankra vonatkozó törvényt és szabályozást be kell tartaniuk, mint például a pénzmosás megelőzésére vonatkozó előírások.]