Érdekfeszítő előadás az Inka Birodalom kialakulásáról, virágkoráról és az inkák életéről, hitvilágáról és szokásaikról.

2017-ben hosszú időt töltöttem Dél-Amerikában, ahol volt szerencsém megismeri az egykori Inka Birodalmat. Természetesen jártam Machu Picchuban is, ami egyben a nagy álom valóra válását is jelentette.

Vannak azonban olyan helyek, amik ettől is nagyobb élményt nyújtottak, például egy másik inka város, Choquequirao, ami – Machu Picchuval ellentétben – többnapi járóföldre van a legközelebbi lakott településtől, és az egyetlen megközelítési lehetőség a gyaloglás az Andok hegycsúcsai között és hegyi esőerdőkben.

Előadásomban mesélek erről is, valamint még számtalan érdekfeszítő dologról, ami az Inka Birodalommal kapcsolatos:

  • Kik voltak itt az inkák előtt?
  • Az első inka testvérpár születése a Titicaca-tónál és az Inka Birodalom megalapítása. Legenda és valóság.
  • Cusco, a birodalom fővárosa régen és ma.
  • Inti Raymi, a Napisten ünnepe.
  • Machu Picchu és Choquequirao csodás városai, és az oda vezető út. Többnapos gyaloglás az ára annak, hogy megcsodálhassuk a meredek lejtőkre épített városokat, a teraszokat, amik falában lámákat mintáztak meg, vízvezetékeket és szent ceremoniális kutakat, amelyek ma is működnek.
  • Az inkák élete. Cuscótól nem is kell igazán messzire menni, hogy megcsodálhassunk egy inka fürdőt vagy csillagvizsgálót, amiket a birodalmat átszövő úthálózat kötött össze. Fény derül az életük árnyoldalára is: miben hittek, és miért kellett gyermekeket feláldozni?
  • A Szent Völgyben egymást érik a régi városok romjai, Ollantaytambo erődítménye, ahová az utolsó inka uralkodó menekült a spanyolok elől, régi mezőgazdasági kísérletekhez használt teraszok vagy Salineras sólepárló medencéi, amik a mai napig biztosítanak megélhetést a helyi embereknek.

Az előadást végig saját fényképeimmel és videóimmal kísérem, így tényleg egy izgalmas és látványos estét ígérhetek!

Ízelítő az előadásból: